Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întâlnire astăzi la Palatul Victoria cu reprezentanții liderilor sindicatelor din domeniul Educației.
În cadrul acestui dialog, care a inclus și prezența ministrului Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse pentru majorarea veniturilor personalului din învățământ.
Este bine să observăm că întâlnirea a avut ca scop abordarea preocupărilor și cerințelor sindicatelor din domeniul Educației, în special în ceea ce privește creșterea veniturilor cadrelor didactice și ale personalului auxiliar din sistemul de învățământ. Prim-ministrul Ciucă a ascultat argumentele și propunerile prezentate de reprezentanții sindicatelor și a subliniat importanța valorizării și stimulării profesorilor și a celor implicați în procesul educațional.
Comunicatul Guvernului
„În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.
În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.
Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”, transmite Guvernul României.
Aceasta indică faptul că guvernul recunoaște importanța profesorilor și a personalului auxiliar în sistemul de învățământ și este dispus să analizeze cerințele acestora. Înțelegerea și valorizarea profesorilor sunt aspecte esențiale pentru asigurarea unui învățământ de calitate și pentru promovarea dezvoltării educaționale a elevilor.
Este important ca astfel de dialoguri să continue și să ducă la măsuri concrete care să răspundă nevoilor și preocupărilor cadrelor didactice. O investiție adecvată în sistemul de învățământ și în personalul său poate avea un impact pozitiv asupra calității educației oferite și poate contribui la creșterea satisfacției și motivației profesorilor.