Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR), a declarat că sistemul bancar din România a înregistrat anul trecut un profit record, depășind suma de 10 miliarde de lei, iar acest nivel va fi “depășit cu mult” în acest an. Creșterea profitului este atribuită majorării dobânzilor la credite și scăderii dobânzilor la depozite. Lazea a menționat că, odată cu obținerea unor profituri mai mari, băncile ar putea deveni o țintă pentru politicieni în contextul alegerilor din 2024.
Lazea a evidențiat problema în care băncile nu recompensează suficient pe deponenți, lucru întâlnit nu doar în România, ci și în Europa. El a criticat băncile pentru faptul că nu transmit majorările de dobânzi către deponenți.
În ceea ce privește comportamentul de economisire al publicului, Lazea a menționat că oamenii continuă să depună bani în bănci în ciuda scăderii remunerațiilor primite, ceea ce duce la frustrare. El a subliniat că această tactică utilizată de bănci nu este benefică pentru nimeni.
Lazea a atribuit responsabilitatea acționarilor, afirmând că băncile ar trebui să se adreseze acționarilor lor care solicită profit și dividende. El a subliniat că această abordare nu este benefică din perspectiva politicii monetare, deoarece semnalele politicii monetare nu sunt transmise corespunzător. Lazea a explicat că politica monetară are ca scop temperarea cererii excesive din economie prin două metode: majorarea costului creditării și recompensarea mai bună a economisirii. Stimularea cererii conduce la deficit bugetar mai mare, deficit de cont curent mai mare și inflație mai ridicată.
În ansamblu, Valentin Lazea a evidențiat provocările generate de abordarea sistemului bancar axată pe obținerea de profit și necesitatea unei abordări echilibrate care să ia în considerare transmiterea politicii monetare și interesele deponenților.