Comisia Europeană a anunţat, miercuri, lansarea a patru noi cereri de propuneri, însumând 140 de milioane de euro, în cadrul Programului „Europa digitală”, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, relatează Agerpres.
Aceste cereri vizează stimularea integrării inteligenţei artificiale (IA), dezvoltarea competenţelor digitale avansate, extinderea reţelei centrelor europene de inovare digitală și combaterea fenomenului de dezinformare.
Din totalul de 140 de milioane de euro, 55 de milioane sunt destinate introducerii IA generative în administrația publică și în sectorul agroalimentar, asigurării conformității cu reglementările în vigoare și susținerii inițiativelor privind Alianța pentru procesoare, tehnologiile semiconductorilor și spațiile de date.
Pentru îmbunătățirea competențelor digitale avansate în UE va fi alocată o sumă suplimentară de 27 de milioane de euro, menită să contribuie la crearea a patru noi academii de competențe în domeniul tehnologiilor cuantice, al inteligenței artificiale și al lumilor virtuale.
O sumă de 11 milioane de euro va fi orientată către finalizarea și extinderea rețelei centrelor europene de inovare digitală în țările asociate, cu un accent sporit pe integrarea IA.
În plus, Comisia va destina 47 de milioane de euro pentru implementarea și utilizarea optimă a noilor tehnologii digitale, sprijinind totodată rețeaua Centrelor pentru un internet mai sigur. Din această sumă, 5 milioane de euro vor fi alocate pentru crearea unei rețele europene de verificatori ai veridicității informațiilor, ce va include un sistem de protecție împotriva hărțuirii acestora, un registru de verificări și o capacitate de reacție rapidă, inclusiv în situații de urgență.
Toate cele patru cereri de propuneri se vor încheia până la data de 2 septembrie 2025. Atât propunerea referitoare la competențele digitale avansate, cât și cea privind rețeaua EDIH se înscriu în obiectivele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” – o inițiativă a Comisiei menită să impulsioneze dezvoltarea și producția de tehnologii critice în cadrul UE.
Acesta reprezintă primul set de cereri de propuneri din cadrul Programului de lucru DIGITAL pentru perioada 2025-2027, axat pe implementarea tehnologiilor inovatoare de ultimă generație în întreaga Europă.