Terente Ciui, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a participat la Reuniunea High-Level Forum on European standardisation desfășurată la Bruxelles.
Discuțiile din cadrul reuniunii au vizat așteptările privind standardizarea și rolul acesteia, cu exemple referitoare la aria și importanța acesteia, stabilirea programului de lucru anual vizând standardizarea europenă, cu stabilirea principalelor aspecte de politica europeană și schimbul de bune practici privind standardizarea.
„Standardele reprezintă piatra de temelie a Pieței Unice și competitivității UE la nivel mondial, ce ajută producători să asigure interoperabilitatea produselor și serviciilor, să reducă costurile, să îmbunătățească siguranța și să încurajeze inovarea. Respectarea standardelor europene armonizate garantează că produsele sunt conforme cu legislația UE. Noua Strategie europeană în materie de standardizare, subliniază importanța strategică a standardelor în cadrul Pieței Unice, precum și determinarea UE de a participa activ la stabilirea standardelor la nivel mondial”, a declarat Terente Ciui, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.
Scopul reuniunii High-Level Forum on European standardisation a fost susținerea unui sistem de standardizare funcțional și care să țină pasul cu schimbările și oportunitățile create de evoluțiile pieței prin acțiuni care să cuprindă prioritizarea și abordarea nevoilor de standardizare în domenii strategice; îmbunătățirea guvernanței sistemului european de standardizare; consolidarea poziției de lider a Europei în ceea ce privește standardele internaționale.
Reprezentantul României a reiterat faptul că ne propunem să contribuim la identificarea priorităților standardizării europene, la definirea politicilor și măsurilor pentru întărirea capacităților organismelor și a organizațiilor de standardizare, susținând propuneri de interes național în dezvoltarea standardizării din domeniile critice și inovative.
În România, instituția care are rol de Organism Național de Standardizare și platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale este ASRO, instituție în coordonarea Ministerului Economiei. Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă cât mai largă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare. Comitetele tehnice naționale sunt organizate ca oglindă a comitetelor tehnice europene şi/sau internaționale.