România importă luni dimineață o cantitate echivalentă cu 9 milioane de metri cubi pe zi, conform datelor Transgaz disponibile pentru ora 9:00. Din această cantitate, 8,1 milioane de metri cubi vor rămâne în țară pentru a acoperi cererea internă, care a crescut în aceste zile friguroase. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o ședință a Comandamentului energetic.
„În acest context, am convocat comandamentul energetic pentru a analiza situația în timp real și a pune la punct planurile de intervenție”, a precizat ministrul.
Reprezentanții ministerului au precizat că nu a fost programată până acum ședința Comandamentului.
„De la ANM am primit informarea că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă a anului, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative. Astfel, ne așteptăm la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3. Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 și o producție internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situație în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze. În aceste zile vom extrage din depozitele de la Ghercești și Sărmășel 3,8-4 milioane Nm3. Mai mult, suntem deja în implementare cu programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare. Astăzi am înmagazinat în depozitele de la Urziceni și Bălăceanca 4 milioane Nm3”, a mai spus Burduja.
Potrivit datelor Transgaz, luni dimineață România a importat 9 milioane de metri cubi de gaz pe zi, dintre care 0,9 milioane au fost destinați exportului către Ungaria, 3,4 milioane pentru stocare în depozite, iar restul a fost folosit pentru a acoperi cererea crescută din cauza frigului.
Ministrul Energiei a subliniat că, din perspectiva consumului de energie electrică, se așteaptă vârfuri seara (la orele 20-21) de aproximativ 8.000 MW. „În aceste zile, hidrocentrala Porțile de Fier funcționează la capacitate maximă, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt în creștere, iar nivelul de umplere a lacurilor a depășit deja 60%”, a adăugat ministrul.
Conform datelor Transelectrica, luni la ora 10:30, hidrocentralele produceau 2.066 MW, urmate de centrala nucleară de la Cernavodă cu 1.313 MW, energia din cărbune cu 740 MW și energia fotovoltaică cu 738 MW.
În duminica seară, aproximativ 2.400 de consumatori din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița au rămas fără energie, din cauza avariilor provocate de copaci căzuți pe liniile electrice aeriene. Luni dimineață, Ministerul Energiei a anunțat că situația s-a normalizat și toți consumatorii au fost realimentați.