Republica Moldova este pe cale să semneze Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept. Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat recent un aviz consultativ în acest sens. Convenția va fi deschisă spre semnare în cadrul Conferinței informale a Miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, care se va desfășura la Vilnius, Lituania, pe 5 septembrie.
Convenția conține 36 de articole care stabilesc norme prin care statele semnatare se angajează să se asigure că activitățile legate de sistemele de inteligență artificială (IA) respectă pe deplin drepturile omului, democrația și statul de drept. Documentul oferă principii clare pentru utilizarea responsabilă și democratică a inteligenței artificiale și stabilește un cadru pentru cooperarea regională în acest domeniu.
Prin semnarea convenției, Republica Moldova va avea oportunitatea de a colabora cu alte state membre ale Consiliului Europei pentru a dezvolta și implementa politici responsabile de IA, a împărtăși cele mai bune practici și a aborda provocările comune. La nivel național, va fi creat un cadru de cooperare între autoritățile care vor fi responsabile de aplicarea prevederilor convenției, iar țara va trebui să asigure o reprezentare adecvată la Conferința Părților Convenției.
Convenția-cadru va funcționa complementar Actului Uniunii Europene privind inteligența artificială, care va fi integrat în legislația națională odată cu aderarea Republicii Moldova la UE. Adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 mai 2024, convenția a fost elaborată cu contribuția delegațiilor din 46 de state membre ale Consiliului Europei, Uniunea Europeană, 11 state nemembre, precum și a reprezentanților sectorului privat, societății civile și mediului academic.