Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că la rectificarea bugetară va solicita toate fondurile necesare pentru a acoperi creșterea salariilor din sistemul educațional, așa cum a fost agreată după perioada grevei, prin Ordonanță de Urgență. De asemenea, ministrul va cere și alocarea tuturor sumelor necesare pentru implementarea măsurilor prevăzute în Legile educației, care urmează să intre în aplicare din luna septembrie. Scopul acestei cereri este asigurarea unui cadru adecvat și optim de funcționare pentru sistemul de învățământ.
Prin aceste demersuri, se urmărește garantarea unei remunerări corespunzătoare a personalului din educație, conform înțelegerilor convenite după greva din învățământ, și implementarea noilor prevederi din legislația educațională. Aceste măsuri au ca obiectiv îmbunătățirea calității actului educațional și asigurarea unui mediu propice pentru desfășurarea activităților în școli și instituții de învățământ.
”Vom cere toate fondurile necesare pentru creşterea salariilor, aşa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin OUG. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din Legile educaţiei care vor intra în aplicare din luna septembrie, în aşa fel încât tot ceea ce înseamnă funcţionarea sistemului de învăţământ să se desfăşoare în bune condiţii”, a spus ministrul Educaţiei.
Ligia Deca, ministrul Educației, a subliniat că a avut discuții repetate la Ministerul Finanțelor cu privire la alocarea fondurilor necesare pentru sistemul de învățământ. Ea a precizat că vor face toate demersurile necesare pentru a asigura resursele financiare corespunzătoare, astfel încât să poată acoperi creșterea salariilor și să implementeze măsurile prevăzute în Legile educației, care vor intra în aplicare din luna septembrie.
”M-am angajat şi mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanţare corespunzătoare cât şi pentru salarii decente şi motivante pentru cadrele didactice. (..) Urmează să avem o adresă oficială către Ministerul Finanţelor, facem încă o serie de calcule, există zone unde, de exemplu, nu au existat estimări centralizate, dacă ne referim, de exemplu, la decontarea navetei cadrelor didactice care acum se regăseşte în bugetul Ministerului Educaţiei, până acum era la autorităţile publice locale. Avem un termen până la finele acestei săptămâni să avem o adresă oficială către Ministerul Finanţelor în acest sens”, a mai afirmat Deca.