Egiptul intenționează să facă achiziții semnificative de grâu, profitând de prețurile scăzute. România a exportat 780.000 de tone de grâu în Egipt în 2023, situându-se pe locul al doilea între furnizori, după Rusia, care a livrat aproximativ 2,9 milioane de tone de grâu către statul egiptean.
Țara noastră a vândut cantități considerabile de grâu la licitațiile internaționale organizate de GASC anul trecut, depășind chiar și Ucraina.
Egiptul profită de scăderea recentă a prețurilor la grâu pentru a achiziționa aproape o treime din necesarul său anual de cereale într-o singură tranzacție, potrivit Bloomberg.
Egiptul este unul dintre cei mai mari cumpărători de grâu din lume, inclusiv din România, acesta fiind un produs esențial pentru menținerea programului de subvenționare a pâinii, de care depind peste două treimi din cei 105 milioane de egipteni, conform Agerpres.
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele guvernului egiptean, a anunțat că intenționează să achiziționeze până la 3,8 milioane de tone de grâu în cadrul licitației planificate pentru săptămâna viitoare. De obicei, Egiptul achiziționează mai puțin de un milion de tone de grâu și nu face publică cantitatea dorită. De asemenea, licitația include o perioadă de livrare mai extinsă decât de obicei.
“Există o scădere pe piața globală și pe piața mondială a materiilor prime. Avem oportunitatea să cumpărăm ceea ce ne este necesar datorită situației actuale de pe piața globală”, a declarat ministrul egiptean de Finanțe, Ahmed Kouchouk.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că importurile totale de grâu ale Egiptului vor ajunge la 12 milioane de tone în sezonul 2024/2025. În ciuda perspectivelor nefavorabile din Franța și a recoltelor mai reduse din Rusia, grâul continuă să fie tranzacționat aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, datorită livrărilor substanțiale din SUA. Pe de altă parte, cotațiile futures la grâu pe bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteorologice, însă de atunci prețurile au scăzut.