Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a selectat primele trei administrații care au depus proiecte pentru înființarea de păduri urbane, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Agenția pentru Protecția Mediului a anunțat că MMAP a publicat lista intermediară cu proiectele selectate în cadrul apelului PNRR/2022/C2/I.1.C – “Crearea de păduri urbane”.
Printre proiectele incluse în această listă se află și “Împădurirea zonei adiacente municipiului Buzău”, cu o valoare eligibilă de 6.254.771,84 lei.
“Suceava, Murfatlar și Buzău sunt primele administrații care vor beneficia de păduri urbane în interiorul orașelor, finanțate prin PNRR.
Trei orașe din România vor beneficia de 13 hectare de pădure urbană, finanțate din fonduri europene. Programul pentru plantarea de mini-păduri în orașele din România rămâne deschis până la sfârșitul anului, cu o finanțare totală de 30 de milioane de euro alocată prin PNRR. În Buzău, 13,2 hectare vor deveni spații verzi cu o finanțare de peste 6,2 milioane lei”, conform MMAP.
Suprafața de pădure urmează să fie amenajată pe malul râului Buzău, iar administrația locală intenționează, în paralel, să extindă luciile de apă.
“Sunt aproximativ 13-14 hectare incluse în proiectul nostru de a împăduri cât mai multe spații, inclusiv malul râului Buzău. De asemenea, avem un alt program care vizează 22 de hectare… Se pare că seceta și încălzirea vor continua, acesta fiind al 13-lea an consecutiv cu recorduri de temperatură în România.
La Buzău, ne străduim să creăm cât mai multe spații verzi și lucii de apă, propunându-ne să ajungem la 40-50 de hectare de lucii de apă, atât în sudul, cât și în nordul municipiului.
Am preluat Pădurea Crâng pentru a o transforma într-o pădure-parc, prin regenerare și plantări, și doar în această toamnă avem planificate plantări pe 5 hectare în Pădurea Crâng”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru Agerpres.