Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, marchează aniversarea Declarației Schuman, semnată în 1950. Acest document fondator al Uniunii Europene a pus bazele cooperării, solidarității și păcii durabile pe continentul nostru. Ziua Europei continuă să simbolizeze angajamentul UE față de democrație, diversitate și unitate.
După cel de-al Doilea Război Mondial, un grup de politicieni europeni și-au imaginat o Europă unită pentru a preveni conflictele viitoare. Declarația Schuman, condusă de ministrul francez de externe Robert Schuman, a conturat o viziune îndrăzneață a conlucrării resurselor strategice, în special a cărbunelui și oțelului, pentru a descuraja războiul între națiuni.
În 1951, în urma Declarației Schuman, Tratatul de înființare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a marcat un moment istoric. Semnat de șase națiuni (Franța, Germania de Vest, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg), acesta a pus temeliile integrării europene de astăzi și a condus la crearea unei comunități economice care treptat avea să devină o uniune politică.
În Declarație, Schuman a spus: “Europa nu va fi construită dintr-o dată, sau conform unui singur plan. Ea va fi construită prin realizări concrete care creează mai întâi o solidaritate de facto.” În timp ce sărbătorim Ziua Europei în 2024, ne amintim de călătoria de la devastarea postbelică la o uniune a păcii și prosperității. Principiile consacrate în Declarația Schuman continuă să ghideze UE, inspirând un continent unit în diversitatea sa.