Deputatul AUR Florin Pușcașu a reiterat faptul că finalizarea hidrocentralelor Tarnița și Măcin, dar și redeschiderea minelor de cărbune și a termocentralelor sunt principalele obiective pe care Ministerul Energiei ar trebui să aibă în vedere. România a fost la doar un pas de o criză energetică, după ce, la finalul săptămânii trecute Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat, din cauza rafalelor de vânt de peste 100 de kilometri la oră în Dobrogea, şi s-au oprit până şi centralele eoliene. Potrivit Ministerului Energiei, România a avut un deficit de peste 1700 MW în sistem.
„Cu o seninătate absolut inexplicabilă, fără nici măcar o urmă de îngrijorare, iresponsabilul vesel de la energie, Sebastian Burduja, calamitatea care i-a luat locul dezastruosului Virgil Popescu, ne-a anunțat că România a avut un deficit de peste 1700 MW în sistemul energetic național. În loc să își pună o serie întrebări după această cădere masivă din sistemul energetic național, Sebastian Burduja a ieșit public și ne-a spus că am trecut primul test pentru comandamentul energetic de iarnă. Serios? Asta a înțeles el?
Tocmai ce am trecut la milimetru de o situație critică în energie în sistemul național, iar guvernul PSD-PNL nici măcar nu realizează acest lucru. Vremea rea din ultimele zile ne-a arătat că avem un sistem vulnerabil și că ar trebui tot timpul să ne bazăm pe o sursă de energie stabilă, predictibilă care să intre în funcțiune în asemenea situații critice, cu deficit major în SEN”, a declarat Pușcașu.
Deputatul AUR a lansat critici dure la adresa ministrului Sebastian Burduja și a sublinia că de data aceasta salvarea a venit dinspre hidrocentrale, care au oferit un plus de energie de 2350 MW. În lipsa unor măsuri reale, ce se va întâmpla ând vremea va fi nefavorabilă, când vom fi în situații de secetă prelungită, când lacurile vor fi înghețate, iar hidrocentralele din țară nu vor putea acoperi deficitul? Vom rămâne fără energie, de unde vom mai importa?
Florin Pușcașu a adăugat că această situație limită dovedește că decizia PSD – PNL – USR de a închide minele și termocentralele și că a fost o decizie negândită și executată pentru a servi alte interese decât cele ale românilor. Mai mult, Guvernul Ciolacu, ar putea să vină în curând cu o nouă decizie nefericită: dărâmarea barajelor la presiunile ONG-urilor.
În contextul actual, este limpede că România are nevoie de surse stabile de producere a energiei care să stea în rezervă și să asigure suport, să intre în SEN atunci când o altă sursă iese accidental (neprogramat) din funcțiune, așa cum a fost cazul reactorului 1 de la Cernavodă. Deputatul a amintit că AUR a formulat o serie de propuneri pentru sectorul energetic, iar acestea sunt: repornirea capacităților de producție energetică pe bază de cărbune, finalizarea în regim de urgență a centralei pe gaz de la Iernut, iar pe termen mediu trebuie urgentată construirea hidrocentralelor de la Tarnița și Măcin alături de finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Abia după aceea am putea vorbi despre renunțarea la cărbune.
„Logica PSD – PNL în materie de energie de până acum arată în felul următor: România a trebuit să treacă de la statutul de producător de energie la acela de importator, lucru pe care deja îl facem, deoarece suntem importatori de energie de mai mult timp, de energie scumpă, pentru echilibrare. În schimb exportăm cea mai curată energie (energia verde) la un preț foarte mic, din cauza proastei planificări. Nu aceasta este direcția în care trebuie să mergem. Interesul românilor și al statului român trebuie să primeze”, a mai spus Florin Pușcașu.