Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a cerut liderilor statelor membre ale NATO să manifeste mai mult curaj în gestionarea viitoarei aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, în cadrul summitului de la Vilnius care va avea loc în 11-12 iulie. El a subliniat că Moscova va interpreta orice prudenţă ca pe o slăbiciune din partea Occidentului. Nauseda le-a recomandat aliaţilor din NATO să ignore temerile conform cărora aderarea Ucrainei la NATO ar provoca o reacţie ostilă din partea Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie 2022.
Într-un interviu acordat Reuters, preşedintele lituanian a subliniat că nu trebuie să ezităm în luarea unor decizii mai îndrăzneţe, deoarece altfel regimul lui Putin va considera că aliaţii occidentali sunt slabi şi că pot fi învinşi. Ucraina îşi exercită presiuni asupra NATO pentru a primi asigurări că va adera la Alianţă imediat ce conflictul cu Rusia se va încheia. Cu toate acestea, state precum SUA şi Germania sunt mai precaute, temându-se că aducerea NATO mai aproape de un conflict activ cu Rusia ar amplifica tensiunile.
Preşedintele Lituaniei se aşteaptă ca omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să participe la summitul de la Vilnius
Gitanas Nauseda a afirmat că la summitul din iulie s-ar putea oferi Ucrainei promisiuni privind o procedură de aderare mai rapidă după încheierea conflictului, precum şi sprijin continuu din partea NATO în lupta împotriva Rusiei. El a recunoscut că în timpul războiului Ucraina nu poate adera imediat la NATO, dar a subliniat necesitatea stabilirii unor proceduri pentru a evita întârzieri în momentul în care războiul se încheie şi victoria este obţinută de către Ucraina.
Preşedintele Lituaniei se aşteaptă ca omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să participe la summitul de la Vilnius, chiar dacă acesta a afirmat că nu va merge decât dacă primeşte un semnal clar în favoarea Ucrainei. Nauseda speră că Zelenski va juca un rol important în luarea deciziilor la acea reuniune.
În ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO, preşedintele Nauseda consideră că devine o chestiune complicată, iar şansele ţării nordice de a adera la Alianţă scad de la o zi la alta. După invazia rusă din Ucraina, Suedia a solicitat intrarea în NATO, însă procesul de ratificare a fost blocat de Turcia şi Ungaria. În primăvara acestui an, Finlanda, o altă ţară nordică, a devenit membră deplină a NATO.