Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, în cursul zilei de joi donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina.
Această donație s-a făcut cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO, pentru ca România să obțină în schimb un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, conform comunicatului transmis după ședința CSAT.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a mai subliniat că „Poziția României este și va continua să fie aceea de a susține fără echivoc Ucraina.”
Mențiuni din Comunicatul CSAT despre sistemul Patriot:
- „Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
- Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
- Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
- Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
- Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei.”
Câte sisteme Patriot are România?
Ministerul Apărării Naționale a menționat că România ar trebui să evite transferul unui sistem de rachete Patriot către Ucraina, din cauza riscului de a nu-l recupera într-un conflict în care forțele ruse ar putea ataca frecvent pozițiile și instalațiile militare ucrainene.
În prezent, România a comandat șapte sisteme Patriot din SUA, în valoare de 4 miliarde de dolari, dintre care doar patru au fost livrate până acum. Doar două dintre acestea sunt funcționale în prezent, al treilea urmând să devină operațional la sfârșitul acestui an, iar al patrulea la începutul lui 2025.
Ucraina speră să includă un sistem Patriot din România în transferul de tehnologie militară dorit, mai ales după ce președintele SUA Joe Biden a îndemnat aliații să examineze opțiunile de sprijin militar pentru Kiev.
În data de 22 mai, Klaus Iohannis a afirmat că o decizie privind acest transfer va fi luată exclusiv în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), exprimând totodată nemulțumirea față de riscul ca România să rămână fără apărare anti-rachetă, având în vedere stadiile diferite de operare ale celor patru sisteme Patriot.
La 7 mai, președintele Klaus Iohannis a manifestat deschidere pentru discuții privind posibilitatea ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, exprimând această poziție în urma unei întâlniri la Casa Albă cu președintele american Joe Biden.
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă că trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat atunci Klaus Iohannis
„Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a mai afirmat Klaus Iohannis.