Cu ocazia Zilei Suveranității Republicii Moldova, Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj în care a evidențiat angajamentul și hotărârea cetățenilor de la adoptarea Declarației de Independență și până în prezent.
Președintele a subliniat că cetățenii Moldovei au demonstrat unitate și dorință de libertate, demnitate și dezvoltare a copiilor într-un mediu pașnic. Aceste valori fundamentale rămân puternic înrădăcinate în inimile oamenilor și reprezintă un pilon important în consolidarea suveranității și independenței țării.
Maia Sandu, mesaj ferm pro-european!
„Prin Declarația de Suveranitate, s-a instituit cetățenia, s-au pus bazele elaborării noii Constituții, s-a confirmat hotărârea de a participa direct la procesul european pentru colaborare și securitate și, cel mai important, s-a stipulat că poporul este izvorul și purtătorul suveranității. Acum 33 de ani, Republica Moldova a decis să se rupă de regimul sovietic și să-și înfăptuiască visul de a deveni un stat de drept, în care cetățenii trăiesc în bună înțelegere și cu încredere în ziua de mâine”, se menționează într-un mesaj pe Facebook al Maiei Sandu.
Mesajul transmis de Președinte evidențiază importanța continuării eforturilor pentru construirea unei societăți moderne, democratice și prospere, în care valorile fundamentale să fie respectate și promovate. În același timp, este subliniată și necesitatea de a depăși provocările și obstacolele cu încredere și unitate, în vederea atingerii dezideratelor comune ale poporului moldovean.
„Acum Republica Moldova a decis să se alăture familiei europene, din aceleași motive pentru care am luptat pentru suveranitate, independență, libertate – pentru ca familia și copiii noștri să poată trăi fericiți acasă. Am reușit multe lucruri împreună, în ciuda dificultăților. Vom reuși și de această dată – calea noastră este una dreaptă!”, a mai scris Maia Sandu.
Astfel, lupta pentru suveranitate și integrarea europeană se împletesc într-o viziune comună pentru un viitor mai bun, în care cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de oportunități și standarde europene, iar țara să-și consolideze poziția în comunitatea internațională.
De asemenea, în cadrul acestui mesaj a fost inclusă o imagine din Arhiva Națională, care datează din anii ’90, în care oamenii prezentau mesaje precum: „Unire moldoveni”, „Suveranitate, Moldova!”.