Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, evidențiind avantajele financiare oferite de Uniunea Europeană, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea influența aceste investiții.
În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chișinău, Maia Sandu a subliniat că Moldova va beneficia de o finanțare de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, destinați dezvoltării infrastructurii și modernizării economiei. Totuși, în ciuda acestei promisiuni, președinta nu a abordat provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv instabilitatea politică internă și riscurile economice ce ar putea pune în pericol stabilitatea acestui program de finanțare.
Firmele din România sunt invitate să se implice în acest proiect, beneficiind de fonduri europene destinate stimulării creșterii economice, însă nu există detalii clare privind modalitățile de accesare efectivă a acestor resurse sau despre stadiul infrastructurii existente. În plus, în ciuda avantajelor lingvistice și geografice, multe companii românești s-ar putea confrunta cu obstacole administrative și cu un mediu de afaceri mai puțin favorabil decât cel din România.
Astfel, deși invitația la investiții și promisiunile de sprijin financiar din partea Uniunii Europene apar convingătoare, realitatea din teren indică faptul că firmele românești ar trebui să adopte o atitudine de mare prudență înainte de a se angaja pe piața moldovenească.
Chiar dacă Republica Moldova a făcut progrese notabile în reducerea percepției corupției, Transparency International precizează că mai sunt de parcurs numeroase etape. În ciuda creșterii resurselor alocate autorităților anticorupție, colaborarea între acestea rămâne insuficientă, iar persoanele implicate în scandalul „furtului miliardului” încă nu au fost trase la răspundere.