Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri, 28 iunie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Ministerul Apărării Naționale a comunicat că aceste aeronave vor fi integrate în Escadrila 48 Vânătoare, parte componentă a Bazei 71 Aeriană.
Până în prezent, Forțele Aeriene Române au primit nouă din cele 32 de aeronave F-16 achiziționate de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii asociate. Finalizarea recepției întregului lot este estimată să aibă loc până la sfârșitul anului 2025.
Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziționarea acestor 32 de aeronave F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă finalizarea primei etape a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. Două escadrile de F-16, amplasate la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, vor întări securitatea României și flancul estic al NATO, executând misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat de pe trei baze aeriene prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliție Aeriană.
Tîlvăr a evidențiat importanța înființării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, subliniind că acesta a crescut semnificativ capacitatea Forțelor Aeriene de a pregăti piloții pentru operațiuni cu aceste aeronave într-un interval de timp mai scurt.
„Disponibilitatea Țărilor de Jos și a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înființarea și funcționarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o șansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaționalizare a escadrilelor doi și trei de aeronave F-16”, spune Tîlvăr.
Achiziția a 32 de aeronave F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, cu suport logistic inițial și un pachet suplimentar de bunuri și servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, reflectă un transfer de capabilitate între două țări aliate NATO, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN). Aeronavele vor fi livrate în stare operațională, cu o resursă disponibilă de minimum 10 ani, în timpul tranziției către avioanele de generația a V-a, F-35.