AVOCATUL DE AUR – Interviu cu profesorul Gheorghe Piperea, candidat AUR la Parlamentul European: „Europarlamentarii romani nu mai trebuie sa doarma pe ei. Trebuie sa spuna ce fac, sa intervina in relatia dintre UE si parlamentul national… Comisia Europeana a pervertit principiul subsidiaritatii. Dreptul UE e prioritar in raport de legile interne, nu de Constitutie… Certificatul vaccinarii a uzurpat competentele UE”. Cititi cele trei directii de actiune propuse romanilor in raporturile cu UE
Avocatul si profesorul universitar Gheorghe Piperea a fost prezent luni, 20 mai 2024, la interviurile Asociatiei Lumea Justitiei. In discutia cu senior editorul Luju Razvan Savaliuc, candidatul AUR la alegerile europarlamentare din acest an a vorbit despre felul in care romanii pot si trebuie sa actioneze pentru a tine piept tendintelor autoritariste ale Uniunii Europene – tendinte vizibile mai ales in pandemie, dar nu numai.
Principiul de contrabalansare a centralismului birocratilor de la Bruxelles se numeste subsidiaritate si se refera la faptul ca doar o mica parte dintre competente tin exclusiv de Comisia Europeana sau sunt partajate intre executivul comunitar si cele ale statelor-membre. In rest, cele mai multe competente sunt apanajul politicii interne. Unele dintre aceste competente exclusive ale tarilor-membre sunt sanatatea publica, educatia, familia, protectia consumatorilor, concurenta etc.
In aceste conditii, avocatul Piperea propune trei directii de actiune pentru ca romanii sa constranga UE la respectarea subsidiaritatii. Prima dintre ele se refera la petitionarea continua a parlamentarilor – deopotriva nationali si europarlamentari – pentru a-i face sa asculte vocea poporului si, in consecinta, sa se opuna masurilor aberante venite de la Bruxelles. A doua directie tine de implicarea organizatiilor neguvernamentale in viata cetatii – mai precis, ONG-urile autentice, nu cele care urmaresc interesele statului paralel sau ale unor puteri straine. In fine, al treilea plan tine de implicarea directa a cetanilor individuali sau a grupurilor de cetateni: fie prin procese colective, fie chiar prin proteste (in cazul in care lipsesc timpul si banii necesari unor astfel de litigii).
Avocatul a vorbit si despre protectia consumatorilor (in special a debitorilor in raport cu bancile), despre incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale (mai ales in pandemie) si despre invocarea distorsionata a suprematiei dreptului european asupra celui romanesc.