Fostul președinte american Donald Trump a fost reținut temporar într-o închisoare din Atlanta, joi, fiind acuzat de încercarea de răsturnare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020 din statul Georgia. Cu toate că nu a reușit să evite procedurile judiciare în astfel de cazuri, acest eveniment l-a transformat în primul fost președinte american care să fie fotografiat pentru identificare într-un context judiciar.
Pe lângă această fotografie istorică, Donald Trump a achitat o cauțiune de 200.000 de dolari pentru a rămâne în libertate. Cu toate acestea, el a catalogat acest proces ca o parodie judiciară.
La fel ca în cazul oricărei persoane aflate în arest, Donald Trump a fost supus procedurilor de măsurare și cântărire în vederea realizării fotografiei judiciare.
Această fotografie semnificativă, în care magnatul apare cu o expresie serioasă și sprâncenele încruntate, marchează prima fotografie judiciară a unui fost președinte american.
Înregistrat la fel ca orice acuzat urmărit penal, Donald Trump a avut detaliile fizice consemnate: înălțime 1,90 metri, greutate 98 kg, păr blond, și număr de identificare P01135809.
Deși există alte trei dosare în care Donald Trump este implicat, până acum nu i s-au realizat fotografii de identificare. Cu toate acestea, procesul din Georgia se dovedește a fi o excepție. După ce s-a prezentat la închisoarea din comitatul Fulton, fostul președinte va fi adus în fața unui judecător. Procurorul care conduce cazul și șeriful din comitatul Fulton au asigurat că Donald Trump va fi tratat conform acelorași standarde ca oricare alt acuzat.
În ceea ce privește suma cauțiunii pe care a achitat-o, Donald Trump a fost eliberat în schimbul a 200.000 de dolari. Această fotografie de identificare (cunoscută sub numele de “mugshot”) a fost realizată de autoritățile comitatului Fulton și a fost prezentată pe prima pagină a ziarelor americane și a devenit virală pe rețelele de socializare.
Înainte de a se îmbarca din nou în avionul său privat, Donald Trump a caracterizat acest proces drept o “simulare a justiției” și o “ingerință electorală” din partea autorităților din statul Georgia care l-au inculpat.
“Astăzi este o zi foarte tristă pentru Statele Unite. Asemenea lucruri nu ar trebui să se întâmple niciodată. Ceea ce vedem aici este o caricatură a justiției. Nu am comis nicio greșeală. Cu adevărat, eu nu am greșit cu nimic. Toată lumea știe acest lucru. Nu am primit niciodată un asemenea nivel de sprijin. Și asta este valabil pentru toți ceilalți. Ceea ce fac ei aici constituie o interferență electorală, încercând să influențeze alegerile”, a afirmat fostul președinte republican Donald Trump.
Continuând, Donald Trump a pus sub semnul întrebării rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, câștigate de Joe Biden.
Înainte de Donald Trump, mai mulți dintre cei 18 inculpați în acest caz au trecut, în această săptămână, prin închisoarea din comitatul Fulton, o unitate cunoscută pentru supraaglomerarea sa și pentru condițiile insalubre.
Toți au fost acuzați pe 14 august de tentativă ilegală de modificare a rezultatelor alegerilor din 2020, în statul cheie Georgia, alegeri câș