Europarlamentarul Corina Crețu a afirmat că ajutorul acordat de România Ucrainei depășește 3,5% din deficitul bugetar. Ea a menționat că la nivelul Comisiei Europene există o anumită flexibilitate în ceea ce privește deficitul bugetar al României, întrucât țara a acordat sprijin Ucrainei încă de la începerea conflictului militar.
Această flexibilitate presupune că, în anumite circumstanțe sau condiții speciale, Comisia Europeană poate permite țărilor să aibă un deficit bugetar mai mare decât limitele convenite, pentru a face față unor situații excepționale sau nevoilor umanitare. În acest caz, sprijinul acordat Ucrainei de către România este luat în considerare pentru a justifica o astfel de flexibilitate.
“România a arătat solidaritate faţă de Ucraina, de la declanşarea războiului, iar după estimările făcute, ajutorul oferit Ucrainei depăşeşte 3,5% din deficitul bugetar. De asemenea, exportul de grâne din Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate care dă acces produselor ucrainene la piaţa internă fără respectarea standardelor europene au grevat fermierii români şi a adus prejudicii sectorului agricol român. Comisia Europeană a arătat flexibilitate pentru alegerea măsurilor de atingere a obiectivelor fiscale de către România, îngrijorarea CE fiind determinată de gradul excesiv de îndatorare care a depăşit 50% din PIB”, a susţinut Creţu.
Ea a menționat că România trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți colectarea taxelor, deoarece nivelul de colectare al veniturilor la bugetul de stat este de doar 26% din PIB, în timp ce media europeană este de peste 40% din PIB conform datelor Eurostat. Aceasta sugerează că există un potențial semnificativ pentru a crește veniturile bugetului de stat prin îmbunătățirea colectării fiscale.
De asemenea, europarlamentarul a menționat că asumarea răspunderii de către Guvern pentru măsurile necesare în contextul actual este justificată, deoarece este nevoie de celeritate pentru ca aceste măsuri să producă efecte și să contribuie la rezolvarea problemelor create de conflictul din Ucraina.