„Marcel Ciolacu este primul lider mondial care vizitează Israelul de la începutul războiului cu Hamas, care a început atunci când gruparea teroristă din Gaza a efectuat un atac transfrontalier, ucigând cel puțin 1.300 de persoane, în principal civili”, scrie presa din Israel. Un anunț pompos și de impact în contextul în care Orientul Mijlociu stă să explodeze, marii lideri mondiali își exprimă îngrijorările pe bandă și fac eforturi contracronometru pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas, iar miliarde de oameni din întreaga lume habar nu au cine este Marcel Ciolacu (Pe pariu! – n.red).
Ce urmărește Marcel Ciolacu?
Deși ținută „la secret” până astăzi, știrea cu vizita lui Marcel Ciolacu în Israel a apărut încă din weekend, desigur, pe surse, însă ziua aleasă nu este una la întâmplare, având în vedere imaginea pe care vrea să și-o creeze liderul PSD atât pe plan intern, cât și extern, în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale, iar PSD își dorește să dea un președinte României după mai bine de 20 de ani. Tot la acest capitol, cel puțin pe plan intern, Marcel Ciolacu se poziționează în oglindă cu Klaus Iohannis, dar care spre deosebire de acesta nu alege țări exotice pentru vizitele sale externe, ci merge în „infernul” din Israel.
Tot astăzi, când liderii UE aveau stabilită o ședință de urgență pentru a găsi o soluție și un răspuns comun la criza declanșată de atacul Hamas asupra Israelului, Marcel Ciolacu îi transmite de la același pupitru lui Benjamin Netanyahu că „România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu” și că „România condamnă cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste”. De menționat este faptul că, deși guvernele țărilor membre UE au condamnat atacul Hamas, există numeroase diferențe de abordare în interiorul UE. Declarațiile politicienilor au scos la iveală vechile diviziuni din cadrul UE în ceea ce privește Orientul Mijlociu, iar specialiștii spun că asta evidențiază limitele severe ale influenței europenilor în regiune. Prin vizita și declarațiile sale în Israel, Ciolacu urmărește să bifeze și la capitolul imagine pe plan european.
Mai mult, vizita lui Marcel Ciolacu vine la o zi după ce a apărut informația că Israelul a refuzat vizita lui Volodimir Zelenski pe motiv că „nu este momentul potrivit”, și la aproape o săptămână după ce președintele României, Klaus Iohannis, a fost lăsat „cu ochii în soare” de Viktor Orban în prima lui vizită la Budapesta. Încă o bilă albă pentru Marcel Ciolacu.
Nu este exclus ca vizita lui Marcel Ciolacu în Israel să fie și una de strategie și anume să spele rușinea PSD provocată de foștii săi colegi de partid, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care, ne mai aducem aminte, propuneau mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim și România nu ar putea fi un mediator neutru al negocierilor de pace în zonă.
Așadar, doar într-o zi, Marcel Ciolacu reușește să adune mai multe puncte albe la capitolul imagine pe plan extern…sau de candidat la prezidențiale.
De ce totuși vizita sa în Israel este un teatru ieftin?
Declarațiile lui Marcel Ciolacu din Israel, care au durat mai puțin de șapte minute, nu spun nimic nou față de cele enunțate în România și nici nu sunt în măsură să schimbe cursul războiului. Dacă Marcel Ciolacu nu voia sa bifeze la capitolul imagine externă, declarațiile sale puteau fi transmise foarte bine printr-un comunicat de presă. România de azi nu mai este România anilor ‘70 și nici Marcel Ciolacu nu este Nicolae Ceaușescu, chiar dacă relațiile bilaterale cu Israelul au înregistrat o dezvoltare exponențială în toate domeniile cheie după căderea comunismului în România.
De menționat este și postarea de pe Facebook, în urma întâlnirii cu comunitatea românilor din Israel (Diaspora!!!). Premierul Marcel Ciolacu transmite astăzi din Israel că românii „se pot baza pe întregul sprijin al Guvernului de la București”, în condițiile în care același Marcel Ciolacu declara săptămâna trecută de la București că zborurile prin care se face repatrierea românilor din Israel „nu sunt umanitare” și că „nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie”.
În concluzie, vizita lui Marcel Ciolacu în Israel și imaginea pe care vrea să și-o creeze nu sunt decât un teatru ieftin ale unui personaj politic care urmărește o rampă de lansare spre prezidențiale…din păcate, într-un moment total nepotrivit.