Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat, cu prilejul celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, că ministerul promovează şi apără interesele şi drepturile cetăţenilor români, iar „modernizarea, extinderea şi digitalizarea activităţii consulare constituie una dintre priorităţile majore ale MAE, pe care am asumat-o ca atare încă de la începutul mandatului meu”.
Declarația lui Bogdan Aurescu
„Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, transmit un salut călduros tuturor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, atât celor din directa vecinătate a României, cât şi celor au plecat la sute sau mii de kilometri de ţară. Ministerul Afacerilor Externe este o instituţie a statului român care se află foarte aproape de cetăţenii români din străinătate, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, promovând şi apărând interesele şi drepturile cetăţenilor români, oferind zi de zi servicii consulare, protecţie şi asistenţă în contexte uzuale şi în cazuri de urgenţă”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului de presă al MAE.
El a adăugat că „modernizarea, extinderea şi digitalizarea activităţii consulare constituie una dintre priorităţile majore ale MAE, pe care am asumat-o ca atare încă de la începutul mandatului meu”.
„Corpul Diplomatic şi Consular al României acţionează permanent pentru identificarea şi punerea în aplicare de măsuri în vederea optimizării serviciilor consulare, pentru ca acestea să devină tot mai eficiente, accesibile, prompte, digitalizate, simplificate. Am depus eforturi constante în acest scop pentru a ne ridica la nivelul aşteptărilor legitime ale milioanelor de români care trăiesc în afara ţării, inclusiv printr-un dialog constant şi frecvent cu comunităţile de români din străinătate pe teme consulare, dar şi cu autorităţile statelor unde s-au stabilit cetăţenii români”, a mai spus Aurescu.
Ministrul de Externe a mai precizat că MAE e în dialog permanent cu cei din comunităţile româneşti din străinătate „pentru consolidarea legăturilor dintre acestea cu ţara şi pentru promovarea valorilor identitare româneşti şi a moştenirii noastre istorice şi culturale”.
„Protejarea moştenirii culturale şi identităţii româneşti a comunităţilor istorice din ţările vecine, a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunităţi româneşti este o preocupare constantă şi prioritară în activitatea noastră. Guvernul României, cu sprijinul MAE, va continua, prin toate demersurile posibile, să acţioneze pentru a obţine garantarea conservării şi afirmării identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice şi a protejării drepturilor identitare ale românilor din afara graniţelor. Obiectivul principal este ca persoanele aparţinând acestor comunităţi de români să se bucure pe deplin de aceste drepturi, la standard european. Această problematică se regăseşte permanent în dialogul politic şi diplomatic la toate nivelurile cu statele unde trăiesc aceste comunităţi, inclusiv prin intermediul mecanismelor bilaterale create în acest scop”, a mai declarat Aurescu.
Aurescu a subliniat că este semnificativă şi valoroasă contribuţia românilor de peste hotare.
„Dincolo de funcţia de reprezentare pe care consulii şi diplomaţii români o au în străinătate, în fapt, fiecare român din străinătate este un ambasador al României. Mă bucur de fiecare dată când aud poveşti de succes despre români care îşi reprezintă cu cinste ţara în străinătate, promovează România şi societatea noastră, performează profesional în domenii importante sau dobândesc funcţii publice în statele unde locuiesc. Iar faptul că au păstrat în suflet rădăcinile româneşti şi moştenirea culturală a ţării noastre trebuie salutat şi sprijinit. Contribuţia românilor în comunităţile şi societăţile în care s-au stabilit este semnificativă şi valoroasă, iar omologii mei îmi evocă de fiecare dată acest aspect în dialogul bilateral. Talentul, cunoştinţele şi motivarea de care dau dovadă contribuie la dezvoltarea societăţilor în care s-au integrat şi în acelaşi timp ne ajută să construim punţi de colaborare, schimburi culturale şi oportunităţi de dezvoltare reciprocă cu statele care le-au devenit cămin”, a mai explicat Bogan Aurescu.