În cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe, desfășurată la Luxemburg, ministrul Bogdan Aurescu a spus că cel mai important subiect de pe agendă pentru România este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, acesta a menționat faptul că UE ar trebui să susțină Republica Moldova deoarece este unul dintre statele cele mai afectate de războiul din Ucraina.
„Avem o agendă foarte încărcată astăzi, ca de fiecare dată, însă cel mai important subiect de pe agendă pentru România este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și modalitățile de a contracara impactul acestei agresiuni.
Voi reitera astăzi condamnarea de către România a recentei escaladări a conflictului din Ucraina de către Rusia, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar și din cursul zilei de astăzi, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina.
În această dimineață am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei noastre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor.
În acest context, voi menționa, de asemenea, faptul că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să susțină Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice. România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient.
În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului international, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii.