Douăzeci și șase dintre cele 27 de state membre UE au cerut o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă” în Fâșia Gaza, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă de la finalul Consiliului Afaceri Externe, șeful diplomației UE, Josep Borrell. El a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă, de asemenea, la „eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.
Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun și nici nu a speculat asupra motivelor țării în cauză, dar surse diplomatice citate de agențiile de presă internaționale susțin că este vorba despre Ungaria. Miniștrii de externe din Germania, Belgia, Irlanda și Spania au cerut UE să ia măsuri punitive împotriva coloniștilor care comit violențe împotriva palestinienilor. La conferința de presă de după încheierea reuniunii CAE, întrebat dacă UE are un Plan B, șeful diplomației UE a recunoscut în fața jurnaliștilor că blocul comunitar nu are nicio putere să oprească Israelul să declanșeze o operațiune militară la Rafah.
„Tot ce putem este aplicăm presiune politică și diplomatică pentru a limita costul uman. Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel și să-i facem să înțeleagă că există atât de mulți oameni pe străzile din Rafah încât va fi imposibil să fie evitate victimele umane. Acest lucru, cu siguranță, va fi împotriva respectării legii umanitare”, a subliniat el. Borrell a subliniat că există o diferență între războiul din Gaza și alte conflicte.
„În alte războaie, civilii fug dacă pot. În Gaza nu pot scăpa. De asemenea, de obicei când este un război Crucea Roșie și alte organizații vin și ajută. Nu este cazul în Gaza. Ajutorul vine cu picătura. Deci civilii nu pot fugi și ajutorul nu poate ajunge la ei sau poate ajunge în cantități limitate”, a spus șeful diplomației UE. El a mai spus că scrisoarea premierilor din Spania și Irlanda de săptămâna trecută prin care aceștia au cerut Comisiei Europene să analizeze de urgență modul în care Israelul își îndeplinește obligațiile cu privire la drepturile omului în Fâșia Gaza este un demers justificat.
„Suntem profund îngrijorați de deteriorarea situației în Israel și în Gaza. Operațiunea militară israeliană extinsă în zona Rafah implică o amenințare iminentă și gravă pe care comunitatea internațională trebuie să o contracareze urgent”, afirmau cei doi șefi de guvern într-o scrisoare comună. „Spunem în fiecare zi că Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să facă asta în conformitate cu legea umanitară. Dar procedează astfel Israelul? Asta ne-au cerut cele două state să verificăm”, a spus Borrell.