Sâmbătă, 16 decembrie, a avut loc „Obiceiuri, tradiții și spiritualitate la români”, desfășurată în Conacul Trandafirilor din Buzău. În cadrul acesteia, Prof. univ. dr. Veronica GROSU, candidat la Europarlamentare din partea AUR Suceava, a ținut un discurs prin care face apel la revenirea la valorile tradiționale creștin-europene.
„Vin din Bucovina, din locul unde primul lucru pe care îl înveți de când te naști și-l porți în inima ta până la ultima ta suflare este credința în Dumnezeu. Vin din țara Moldovei, acolo unde Ștefan cel Mare a fost străjerul Europei Occidentale față de invazia otomană, voievod care a lăsat în urma sa 26 de biserici și mănăstiri. Dragi buzoieni, vin mai exact din Suceava, singurul județ care la Referendumul din 2018 Pentru Familie, deși nu a înregistrat o prezență satisfăcătoară la vot, am reușit totuși să depășim acel prag de validare.
Starea spirituală a Europei de astăzi este una necreștină, ca să nu spunem pe față că de fapt este total anticreștină, de tip New Age, globalistă și neomarxistă. Originea Europei de început a fost pecetea biblică, mai exact credința, spiritualitatea iudeo-creștină, cultura greacă și civilizația romană. Ținta Europei de început pentru Sfântul Apostol Pavel a fost de a propovădui la glasul lui Dumnezeu era luminii și cuvântul Evangheliei. Oare de ce s-a ajuns astăzi aici? Oare nu suntem întreptățiți ca fiecare dintre noi să ne întrebăm de ce astăzi trăim într-o Europa care a renunțat la valorile ei?
Aș vrea să nu vă rețin foarte mult și să revenim un pic în istoria mai apropiată, mai exact după cel de-al Doilea Război Mondial, când Făuritorii Părcii au proiectat o Europă creștină. O Europa în care să nu mai existe acele ideologii totalitariste și acele naționalist extreme. Însă totuși a fost o Europa fără răsăritul ei. De aproape 80 de ani, să știți că noi, cei din țările Europei de Răsărit, purtăm o rană deschisă, care, deși s-a cicatrizat, ea încă doare. Ea încă doare pentru că am fost supuși aproape 50 de ani unui experiment de sovietizare, pentru că am fost lăsați în brațele URSS-ului, un experiment de marxizare ateistă.
Dragi buzoieni și dragi români, mă întreb care ar trebui să fie mesajul unui europarlamentar creștin către țara sa. Și vă spun sincer că singurul model care mi-a trecut prin minte, deci este modelul marii generații al vremurilor sau al timpului Marii Uniri din 1918, generație care a fost sacrificată în temnițele comuniste. Deci mesajul unui europarlamentar creștin, cred că ar trebui să sintetizeze pe scurt trei cuvinte: Adevăr, Credință și Jertfă. Să știți că unul din marii români, Simeon Hedin, spune așa, că un popor prețuiește atât cât a înțeles din Evanghelie. Vă mulțumesc!”
Într-un discurs ulterior, Veonica Grosu a amintit de sprijinul adus de Marius Lulea pentru un proiect de suflet al său, Golgota Bucovinei. Muzeul îşi propune să prezinte Bucovina şi istoria ultimelor ei două secole şi jumătate printr-o angajare responsabilă a tuturor instituţiilor locale şi regionale, care pot contribui la cunoașterea adevăratului martiriu prin care a trecut acest ţinut, cât şi locuitorii săi, în perioada scursă de la 1775 şi până în pragul zilelor noastre, ale căderii comunismului.
„AUR nu înseamnă doar promovarea unor idei care înseamnă formalism. Vreau să vă spun că în Bucovina, mai exact în satul de unde m-am născut și unde trăiesc, în satul Tişăuți, aflat la Poalele Cetății Sucevei, de către preotul parohiei, Mircea Bejenar, a fost inițiat un proiect intitulat Golgota Bucovinei. Este un proiect în care domnul Marius Lulea, aici de față, ne-a ajutat enorm de mult și dorim să-i mulțumim pe această cale și mulțumim parlamentarilor care au susținut acest proiect în Parlamentul României. De fapt a și trecut, a fost întors de Administrația Prezidențială, dar am înțeles că s-au reluat negocierile.
Este un proiect prin care se dorește în parohia noastră de a se construi un muzeu, destinat Sfinților Părinți a inchisorilor. Deci vedeți că AUR, poate dintre multe legislative pe care le-a avut, a reușit totuși, probabil, datorită ajutorului celui de sus, să promoveze și să susțin acest proiect și mulțumesc în numele tuturor constătenilor mei și a tuturor sucevenilor mei.
Veronica Grosu le-a mulțumit organizatorilor și din Buzău pentru conferință.
De asemenea, vă spun sincer în primul rând că nu puteam să plec de aici fără să mulțumesc Elenei, fără să mulțumesc tuturor organizatorilor de la Organizația Județeană AUR Buzău și vă rog pe toți cei din Buzău să o susțineți pe Elena. Elena are un mod predestinat. Este numele împărătesei Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, și așa cum Sfânta Elena a avut un rol în inițierea practică a creștinismului în Europa, deci eu sunt convinsă că Elena, nu întâmplător profesor de istorie, va rescrie așa cum spunea un drag buzoian, aseară, va rescrie istoria pentru județul Buzău și va face istorie în Parlamentul European. Deci dragi buzoieni, susțineți-o pe Elena. E o persoană pe care o iubești necondiționat și pe care e imposibil să nu ți se lipească de inimă ca marca de timbru.
AUR susține familia, tradițiile și credința ortodoxă!
În cadrul evenimentului au fost prezentate costume populare specifice zonei Munteniei, au fost interpretate colinde tradiționale de elevii Seminarului Teologic din Buzău și au fost prezentate jocul caprei și dansuri populare jucate de copilași din zona de munte a județului Buzău.
AUR susține portul tradițional, obiceiurile, folclorul și colindele, artizanatul, limba și literatura pentru că ele reprezintă esența, identitatea poporului român. la La fel, credința, care pentru unii reprezintă un cod etic mai presus de lege, trebuie protejată cu orice preț.
Mișcarea globalistă ia avânt, sunt conștienți că doar prin omogenizare pot obține control deplin asupra populației. Nu mai departe de sfârșitul lunii noiembrie, UE a fost pusă să aleagă dacă interzice simbolurile religioase la locul de muncă, precum cruciulițele.
Față de strămoșii noștri, care și-au dat viața pentru independență și suveranitate, cât și față de libertatea copiilor noștri, avem datoria de a lupta pentru a rămâne o națiune, pentru a ne păstra identitatea, pentru a nu deveni simpli clienți ai unei piețe federalizate. Acum, în timpuri incomparabile mai ușoare decât acum 80 de ani, globaliștii încearcă să erodeze România cu pași mărunți, reușind ca prin sărăcirea națiunii să destrame familiile, în căutarea unui trai mai bun. Avem datoria morală și creștinească de a păzi o țară ca a noastră