Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat miercuri, 24 noiembrie 2022, la Barcelona, la cea de-a șaptea ediție a Forumului Regional al Uniunii pentru Mediterana și la cea de-a patra Reuniune Ministerială UE-Vecinătatea Sudică, la invitația Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a ministrului afacerilor externe și expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safidi, precum și a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE și cooperării, José Manuel Albares Bueno.
Forumul Regional al Uniunii pentru Mediterana a avut ca temă centrală eliminarea decalajelor dintre cele două maluri ale Mediteranei prin consolidarea cooperării și interconexiunilor. Dezbaterile au reconfirmat necesitatea gestionării în comun a problemelor noii generații în domenii precum educația, tineretul, cercetarea, șomajul, transportul, mobilitatea și energia.
„În acest context, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice a reafirmat angajamentul solid al României pentru amplificarea cooperării multidimensionale și a integrării în regiunea euro-mediteraneeană. A evidențiat potențialul Uniunii pentru Mediterana, ca platformă indispensabilă pentru cooperarea regională, de a facilita identificarea de răspunsuri comune la problemele cu care regiunea se confruntă, exacerbate de impactul semnificativ al agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Secretarul de stat român a subliniat, totodată, rolul educației și susținerea pentru consolidarea în următorii ani a cooperării în domeniul educației, având în vedere importanța înțelegerii similare de către cetățeni, și în special de către tineri, a provocărilor și oportunităților regionale. A evidențiat rolul educației în crearea unui climat care să favorizeze pacea, dezvoltarea şi cooperarea în regiunea mediteraneeană”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.
Reuniunea ministerială UE-Vecinătatea Sudică a prilejuit reafirmarea angajamentului Uniunii Europene, deopotrivă al statelor membre UE și al instituțiilor europene, precum și al partenerilor sudici, față de continuarea consolidării parteneriatului lor strategic, în cadrul Agendei pentru Mediterana. Dezbaterile au fost axate pe securitatea alimentară, având în vedere impactul războiului asupra statelor dependente de importurile de cereale și fertilizatori din Rusia și Ucraina, respectiv pe securitatea energetică și importanța accelerării tranziției spre energia verde.