În încercarea de a deveni al doilea cel mai mare partid politic din România, la doar cinci ani de la înfiinţare, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a pus ochii pe alegători care locuiesc în sate subdezvoltate, cu acces redus la servicii publice, inclusiv la asistenţă medicală.
Aşa începe Reuters un reportaj realizat cu ocazia unei caravane medicale a AUR la Ludeşti, în judeţul Dâmboviţa.
România are una dintre cele mai puţin dezvoltate infrastructuri de sănătate din UE, iar datele Eurostat arată că a avut cea mai mare rată de mortalitate din UE, atât pentru bolile care pot fi prevenite, cât şi pentru cele care pot fi tratate.
După ce a construit un singur spital în ultimele trei decenii, guvernul de coaliţie a semnat contracte pentru construirea a două unităţi regionale finanţate de UE în acest an, explică Reuters.
În întreaga Europă, notează Reuters, sondajele arată că deteriorarea accesului la serviciile medicale este un factor cheie al popularităţii partidelor ultranaţionaliste şi eurosceptice, care se aşteaptă să obţină un număr record de voturi la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
În România, unde nevoile medicale raportate ca fiind nesatisfăcute sunt duble faţă de media Uniunii Europene, AUR a echipat mai multe camioane mari cu echipamente medicale. Caravana străbate România de aproape un an, iar medicii şi asistentele voluntare oferă analize de sânge, scanări, servicii oftalmologice şi stomatologice, scrie Reuters.
Plătită cu fonduri de partid şi donaţii private, caravana AUR a fost în peste 110 sate din 37 de judeţe, vizitând peste 20.000 de pacienţi în ultimele 10 luni.