Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc o nouă reuniune din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, în format fizic, la Bruxelles, cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Regatul Belgiei.
În cadrul reuniunii, reprezentanții mediului asociativ românesc din Regatul Belgiei au adus în atenție o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) și la programarea aferentă, au solicitat mai multe informații cu privire la eliberarea și utilizarea cărții electronice de identitate și la stadiul procesului de obținere a documentelor exclusiv online, precum și date privind modalitățile de sprijin pentru cetățenii români care nu dețin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro.
”Participanții au semnalat anumite aspecte referitoare la situaţia lucrătorilor români și problemele pe care le întâmpină în Regatul Belgiei, precum și importanța informării anterior plecării din România cu privire la condițiile de muncă din statul în care intenționează să se deplaseze. Astfel, un aspect de interes deosebit pentru participanți a fost cel legat de necesitatea unor campanii și sesiuni de informare pe teme de muncă, asigurări sociale și fiscalitate. În acest context, reprezentanții MAE și ai Ambasadei României la Bruxelles au informat cu privire la existența unui Ghid privind munca și protecția socială disponibil online și și-au exprimat disponibilitatea de a colabora pentru intensificarea acțiunilor de informare a comunităților românești, fie cu ocazia consulatelor itinerante (mobile), fie a altor acțiuni desfășurate în teritoriu. Având în vedere abordarea campaniilor de informare a cetățenilor români atât în domeniul consular, cât și de muncă, reprezentanții MAE au folosit acest prilej pentru a aminti și competențele instituțiilor din România în acest domeniu de interes”, a transmis MAE.
Participanții la reuniune au avut o reacție pozitivă cu privire la disponibilitatea programărilor pentru obținerea unui serviciu consular și calitatea acestora, modul de relaționare cu personalul consular și implicarea acestuia în diversele proiecte desfășurate la nivelul comunității românești.
Dialogul dinamic și deschis, precum și buna cunoaștere a realităților și problemelor cu care se confruntă comunitatea românească din Belgia sunt premisele unei implicări mai active a Ambasadei României la Bruxelles și ale dezvoltării și întăririi cooperării cu autoritățile centrale și locale, pentru identificarea celor mai bune soluții de sprijin a cetățenilor români.