Norvegia acordă Republicii Moldova un sprijin suplimentar de 350 de milioane de coroane, echivalentul a aproximativ 30 de milioane de euro.
Premierul de la Oslo a făcut acest anunț astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu, cu prilejul primei vizite oficiale a unui președinte al Republicii Moldova în Norvegia. În declarațiile lor, cei doi lideri au discutat despre războiul hibrid fără precedent dus de Federația Rusă în toată Europa, în special în Republica Moldova, unde încearcă să destabilizeze situația politică și să influențeze procesele democratice.
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a subliniat că sprijinul financiar suplimentar va fi folosit pentru a susține sectorul energetic și cel educațional, precum și pentru a sprijini procesul democratic, societatea civilă și guvernarea eficientă. El a evidențiat atacurile Rusiei asupra proceselor democratice din întreaga Europă, subliniind că Republica Moldova este țara cea mai afectată.
„Sunt alegeri importante care urmează să aibă loc în Rep. Moldova, prezidențiale, un referendum privind integrarea europeană dar și alegeri parlamentare, și deja putem observa o multitudine de atacuri hibride menite să destabilizeze agenda acestor evenimente. O nouă amenințare de securitate în Europa unde Rusia forțează toate limitele și toate frontierele. Suntem alături de dumneavoastră și de tot pentru ce luptă cetățenii Rep. Moldova”, a precizat Jonas Gahr Store
”Moldova oferă un teritoriu de testat pentru instrumentele hibride rusești, și prin faptul că ne ajută, partenerii pot învăța lecții pentru acasă. Atunci când parteneri ne ajută să construim instrumente în lupta cu atacurile cibernetice, pot înțelege cum Rusia încearcă să influențeze țările. Lupta cu dezinformarea, de asemenea știm că Rusia investise mult în dezinformare, nicio altă țară, inclusiv mult mai bogată de cât Moldova poate să facă față resurselor pe care le investește Putin. De aceea avem nevoie să ne unim forțele.”, a spus Maia Sandu
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a subliniat că, deși s-au depus eforturi pentru a elimina influența Moscovei, agenții ruși continuă să se infiltreze în instituțiile statului. Ea a subliniat necesitatea intensificării luptei împotriva corupției și și-a reafirmat speranța că țara va adera la Uniunea Europeană până în 2030.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Norvegia a acordat Republicii Moldova peste un milion de coroane pentru a sprijini refugiații ucraineni și pentru a ajuta sectorul energetic să devină mai puțin dependent de resursele furnizate de Federația Rusă.
Maia Sandu a mulțumit din nou Ucrainei, care luptă pentru securitatea Republicii Moldova și a întregii Europe. Ea a amintit că 1,4 milioane de refugiați au traversat teritoriul Republicii Moldova și că cetățenii moldoveni le-au oferit sprijin și adăpost.