Fiind întrebat despre referendumul din 2009, în care populația a votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și adoptarea unui sistem legislativ unicameral, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu există bazele constituționale necesare pentru a adopta o astfel de abordare.
Nicolae Ciucă nu a discutat!
„Nu am discutat acest subiect acum. Dacă mi-aduc bine aminte, la vremea aceea s-a discutat de 300 de parlamentari şi un Parlament unicameral. Nu există în momentul de faţă premisele constituţionale pentru o astfel de abordare”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat luni, înaintea participării la evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, dacă e luat în discuţie referendumul din 2009.
Referendumul din 2009, lipsit de efecte juridice
Referendumul consultativ privind trecerea la un parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost inițiat în 2009, în timpul campaniei prezidențiale de către Traian Băsescu. Scopul acestui referendum a fost de a exploata nemulțumirea populației față de Parlamentul existent și de a câștiga capital electoral. Cu toate acestea, deși referendumul a fost validat, nu a fost niciodată pus în aplicare.
Este important de menționat că referendumul consultativ nu impune obligații asupra decidenților politici. De-a lungul anilor, au existat ample dezbateri cu privire la posibilitatea de a ignora voința exprimată de alegători. În cele din urmă, jurisprudența Curții Constituționale a ajuns la concluzia că un astfel de referendum consultativ nu are efecte juridice obligatorii.