Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 21 noiembrie 2022, la Paris, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, precum și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, Conferința ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței.
Aflat la cea de a treia ediție, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie, evenimentul a beneficiat de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței. La Conferință a mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.
„Am convenit să înființăm, la inițiativa mea, Grupul de lucru privind reforma administrației publice și gestionarea finanțelor publice. Și salut cu satisfacție munca deja depusă de co-președinții olandez și suedez ai Grupului și de membrii săi. Și, foarte important, am reafirmat, de asemenea, angajamentul de a sprijini procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Platforma noastră arată că Republica Moldova are mai mulți prieteni ca niciodată, și nu doar în UE, dar și în întreaga lume, care sunt dispuși să ajute Chișinăul.
Aceasta demonstrează angajamentul comunității internaționale de a se ridica la nivelul așteptărilor și de a sprijini Republica Moldova să gestioneze provocările actuale fără precedent. În caz contrar, consecințele ar putea fi grave pentru Republica Moldova, ca de altfel și pentru regiune.
De la Conferința de lansare a Platformei de Sprijin pentru Moldova din aprilie, lucrurile au evoluat cu o viteză fulgerătoare. Chișinăul este expus unor presiuni crescute, care vizează deturnarea Republicii Moldova de la parcursul său proeuropean.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut și are încă un impact profund și extins asupra Republicii Moldova. Țara se confruntă cu provocări suprapuse de ordin economic, umanitar și de securitate de o amploare fără precedent. În aceste momente critice, cetățenii, precum și autoritățile au dat dovadă de o solidaritate impresionantă cu Ucraina și cu refugiații ucraineni.
Republica Moldova este astăzi un stat candidat pentru aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a promovat și susținut cu tărie timp de mulți ani”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul conferinței.