Ministerul Culturii anunță faptul că începutul de an ne aduce o serie de evenimente culturale, derulate în întreaga țară de către instituțiile din subordinea Ministerului Culturii. Aceste evenimente se adresează mai multor categorii de public.
Astfel, la Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei organizează outdoor, începând cu 10 ianuarie, expoziția „Din intimitatea interioarelor de altădată”, iar la Târgu-Jiu, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” vernisează, miercuri, 11 ianuarie, expoziția „Icoana”, ce cuprinde lucrări ale artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, dar și icoane de vatră semnate Pompiliu Ciolacu.
Mai multe instituții încep anul în forță, spectacolele programate pentru prima săptămână fiind sold out. La București, Opera Națională a adus pe scena sa două titluri de referință de operă și balet: spectacolul „Carmen” de Georges Bizet și spectacolul „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, care se vor derula cu casa închisă. Filarmonica „George Enescu” celebrează noul an în concertele de pe scena Ateneului Român, derulate tot cu casa închisă, astăzi și mâine – 5 și 6 ianuarie. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul, Emile Waldteufel, dirijorul corului fiind Iosif Ion Prunner.
BUCUREȘTI
- 10 ianuarie, ora 17:30, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Noua Galerie – Expoziția „Ghizunariu” – închidere
Deschis la final de noiembrie 2022, după câțiva ani de documentare a cobzelor țărănești din Moldova și Muntenia, evenimentul a fost construit ca o semi-ficțiune în care elementul etnografic a rămas nealterat și, în același timp, neexplicat. Personajul central – Ghizunariu, un meșter real – s-a arătat în expoziție ca fiind rezultatul suprapunerii mai multor figuri pe care le-am întâlnit sau despre care am auzit vorbindu-se în călătoriile mele prin satele Moldovei. Întreg ansamblul expoziției, cu piesele-i țărănești expuse într-o manieră ludică, uneori mai apropiată de spațiul unei galerii de artă decât de cel al unui muzeu etnografic, a fost gândit ca un suport pentru meditație și reflecție.
- 10 ianuarie, ora 19:00, Filarmonica „George Enescu”, Sala mică a Ateneului Român: Stagiunea de marți seara
Stagiunea de marți seara deschide anul 2023 cu recitalul violoncelistului Eugen Bogdan Popa și al pianistei Anamaria Biaciu–Popa. Programul recitalului cuprinde lucrări de François Couperin, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvořák, Enrique Granados, Piotr Ilici Ceaikovski, Nikolai Rimski-Korsakov, Dmitri Șostakovici, Manuel de Falla, Serghei Rahmaninov, George Gershwin, Gaspar Cassado și Alexander Arutunian.
- 12-13 ianuarie, ora 19:00, Filarmonica „George Enescu”, Ateneul Român: Concert simfonic
Un eveniment mult așteptat: maestrul Christian Zacharias, Director de onoare al Filarmonicii „George Enescu”, revine pe scena Ateneului Român în dublă ipostază, de dirijor și solist. Sub conducerea sa, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene va evolua într-un program care cuprinde suita Ma mère l’Oye, de Maurice Ravel, Concertul nr. 27, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, KV 595 de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 3, în re major, D 200 Franz Schubert
CLUJ-NAPOCA
- 10 ianuarie – 10 februarie 2023, Instalația 10X10 Bld Eorilor Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – ”Din intimitatea interioarelor de altădată”, expoziție outdoor care urmărește să familiarizeze publicul cu cele mai frumoase piese din colecția de mobilier a MNIT.
Printre comorile culturale deținute de MNIT, colecția de mobilier deține un loc aparte, bine conturat. Piesele din această colecție ilustrează cele mai importante curente artistice din istoria ebenisticii europene: Renașterea, barocul, rococo-ul, neoclasicismul, stilurile Empire, Louis Philippe, Biedermeier sau stilul victorian.
Sub raport cronologic, piesele de mobilier din colecția muzeului de istorie clujean sunt dispuse pe intervalul secolelor XVI-XX. În ceea ce privește proveniența acestora, se poate aprecia că majoritatea aparțin spațiului cultural al Europei Centrale. Fie că au fost realizate în atelierele unor meșteri locali, fie că au fost comandate în centre de producție prestigioase din Ungaria, Austria sau Germania, ele pun în evidență gusturile, canoanele artistice și, în ultimă instanță, identitatea culturală comună a unei arii de civilizație care se întinde din Alpi până în Munții Carpați.
IAȘI
- 7 ianuarie, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Palatul Culturii Iași, Sala „Ștefan Procopiu”: „Povești muzicale” – Atelier interactiv pentru copii
Recomandate copiilor cu vârsta de minimum 6 ani, atelierele sunt animate de Dr. Daniela Mihaela Ciocoiu, profesor de canto la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, care propune o reîntâlnire cu volumele semnate de Cristina Andone, apărute în colecția „Povești din Pădurea Muzicală” (Editura „Nemi”). Prin intermediul jocurilor interactive, copiii vor învăța despre viața compozitorilor, dar și despre tempo-uri, semne și instrumente muzicale.
- Până la data de 31 decembrie 2023, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Palatul Culturii – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”: Expoziția „Computerul – Istoria viitorului”
Un demers expozițional care prezintă evoluția calculatoarelor de la abac până la computerele moderne de astăzi. Una dintre cele mai vechi piese propuse atenției publicului în cadrul expoziției este Memoria cu ferite IBM 360, care reprezintă cea mai importantă formă de stocare a informațiilor pentru sistemele de calcul din perioada 1955–1975.
- Până la data de 26 martie 2023, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Palatul Culturii – Muzeul Etnografic al Moldovei: Expoziția „Fierăritul”
Demersul expozițional aduce în prim-plan o îndeletnicire care la începutul secolului al XX-lea era încă bine reprezentată în majoritatea așezărilor rurale de pe cuprinsul țării și prin intermediul căreia erau făurite aproape toate obiectele și uneltele metalice necesare desfășurării activității cotidiene.
O fierărie tradițională, cuprinzând cuptor, foale, nicovală, dar și bancul de lucru cu inventarul aferent, ilustrează locul în care fierarii stăpâneau focul și impuneau formă materiei. Fotografiile din arhiva muzeului sunt completate de imagini realizate în cadrul campaniilor de cercetare derulate de specialiștii muzeului în anul în curs, care atestă practicarea acestei îndeletniciri și în prezent.
- Până la data de 28 februarie 2023, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Unirii: Expoziția „Arta decorativă în Colecțiile Muzeului Unirii. Patrimoniul în imagini”
Un valoros tezaur de peste o sută de obiecte din sticlă, porțelan sau metal a fost selectat cu grijă și adus în obiectivul camerei de fotografiat, prin intermediul unui proiect care își propune să faciliteze accesul publicului la patrimoniul muzeal.
Dincolo de valențele lor artistice, piesele alese pentru a fi fotografiate, unele dintre acestea încă neexpuse până în prezent, sunt valoroase și datorită poveștilor de viață ale celor care le-au deținut, ele aparținând Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Casei Regale a României sau unor familii ale aristocrației românești din secolul al XIX-lea ori de la începutul secolului XX.
GORJ
- 11 ianuarie, ora 17:00, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”: vernisajul expoziției „Icoana”
Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, dar și icoane de vatră semnate Pompiliu Ciolacu. Cei trei sunt singurii artiști iconari din județul Gorj, care contribuie esențial la îmbogățirea tezaurului spiritual gorjenesc și care deschid astfel pentru noi ferestre spre cer.
SIBIU
Muzeul Național Brukenthal a anunțat calendarul zilelor cu acces gratuit pentru public, în anul 2023:
Sâmbătă, 25 februarie – data oficială a deschiderii muzeului: acces gratuit în Palatul Brukenthal şi Casa Albastră
8 martie – Ziua Internaţională a Femeii: acces gratuit pentru doamne şi domnişoare la Muzeul de Artă Contemporană (expoziţii temporare şi depozitul vizitabil)
Joi, 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului: acces gratuit pentru copii, părinţi şi bunici la Muzeul de Istorie Naturală,
Vineri, 13 octombrie – Ziua Mondială a Reducerii Riscului la Dezastre: acces gratuit la Muzeul Cinegetic
Vineri, 1 decembrie – Ziua Naţională a României, acces gratuit la Muzeul de Istorie
Pe lângă aceste 5 zile din decursul anului, la Muzeul Naţional Brukenthal, a fost instituită, în acest an, joia seniorilor, programul adresându-se pensionarilor. În plus, în perioada vacanţelor, copiii au gratuitate.
TIMIȘOARA
- 6 ianuarie, ora 19:00, Opera Națională Română din Timișoara – Sala Operei: „My Fair Lady,” musical
Pygmalion, savuroasa comedie a lui George Bernard Show, a cărei premieră a avut loc la Hofburgtheater din Viena, la 16 octombrie 1913, va fi transformată câteva decenii mai târziu și lansată pe Broadway, ca musical de mare succes, pe textul unui libret de Alan Jay Lerner și muzica lui Frederick Loewe.
- 11 ianuarie, ora 19:00, Sala Operei: „Văduva veselă”, operetă
Văduva Veselă a fost cea mai cunoscută operetă a secolului XX și a rămas la fel de apreciată până în zilele noastre. S-a jucat la Viena de peste 400 de ori, la Berlin la fel, iar la Londra a cunoscut peste 800 de reprezentații.