Haosul s-a desfășurat luni la Bruxelles, unde fermierii au blocat centrul orașului cu zeci de tractoare și au incendiat anvelope și baloți de paie.
Forțele de ordine au intervenit cu tunuri cu apă, nu departe de locul unde miniștrii Agriculturii ai UE s-au întrunit, relatează Reuters.
Fermierii au dat foc unor grămezi de anvelope vechi în cadrul unui protest organizat pentru a cere UE să acționeze în privința unei serii de probleme care îi afectează, de la prețurile ieftine din supermarketuri până la acordurile de liber schimb ale blocului comunitar, în timp ce miniștrii agriculturii s-au reunit pentru a discuta despre criza din acest sector.
Peste 100 de tractoare au fost parcate în jurul sediului instituțiilor Uniunii Europene, la mică distanță de zona izolată unde miniștrii au sosit pentru reuniune. Poliția a tras cu tunuri de apă pentru a stinge flăcările.
Fermierii din întreaga Europă au organizat săptămâni întregi de proteste pentru a cere factorilor de decizie politică să acționeze în legătură cu o serie de presiuni la care, potrivit acestora, este supus sectorul – de la prețurile ieftine din supermarketuri, la importurile la prețuri mici care subminează producătorii locali, până la normele stricte ale UE în materie de mediu, scrie News.ro.
Nemulțumirile locale variază. Dar Morgan Ody, coordonatoarea generală a organizației agricole La Via Campesina, a declarat că pentru majoritatea agricultorilor “este vorba de venituri. Este vorba despre faptul că suntem săraci și că vrem să ne asigurăm un trai decent”, a declarat Ody pentru Reuters.
Ody, ea însăși o fermieră din Bretania, Franța, a cerut UE să stabilească prețuri minime de sprijin și să iasă din acordurile de liber schimb care permit importul de produse străine mai ieftine. “Nu suntem împotriva politicilor climatice. Dar știm că, pentru a face tranziția, avem nevoie de prețuri mai mari pentru produse, deoarece costă mai mult să producem într-un mod ecologic”, a explicat ea.
Printre revendicări se numără și încetarea acordurilor de liber schimb, despre care agricultorii spun că au dus la importuri mai ieftine din țări în care producătorii se confruntă cu standarde de mediu mai puțin stricte decât cele din UE.
O scenă instalată luni la locul protestului a fost acoperită cu o pancartă pe care scria „Stop EU Mercosur” – o referire la negocierile în curs pentru încheierea unui acord comercial al UE cu grupul de țări sud-americane din organizația Mercosur.
Comisia Europeană a declarat că nu au fost îndeplinite condițiile care ar permite UE să semneze acordul cu Mercosur. Aceasta a solicitat garanții mai puternice privind standardele de mediu în cadrul acordului.
Miniștrii agriculturii urmau să dezbată un nou set de propuneri ale UE pentru a reduce presiunea asupra fermierilor, inclusiv o reducere a inspecțiilor agricole și posibilitatea de a scuti fermele mici de anumite standarde de mediu. “Fermierii trebuie să fie plătiți pentru ceea ce fac… Există aspecte ale Green Deal-ului cerute agricultorilor care nu sunt remunerate. Acesta este miezul problemei”, a declarat ministrul belgian al agriculturii, David Clarinval, referindu-se la cerințele de mediu ale UE.
Ca răspuns la săptămânile de proteste ale fermierilor furioși, UE a slăbit deja unele părți ale politicilor sale emblematice de mediu din cadrul Green Deal. UE a eliminat din foaia sa de parcurs
privind clima până în 2040 un obiectiv de reducere a emisiilor din agricultură. De asemenea, a retras o lege privind reducerea pesticidelor și a amânat un obiectiv care prevedea ca fermierii să lase o parte din terenuri în pârloagă pentru a îmbunătăți biodiversitatea.