Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a exprimat aprecierea față de succesul remarcabil și viitorul promițător al cooperării agricole dintre Uniunea Europeană (UE) și China.
„În opinia mea, Acordul nostru privind Indicațiile Geografice (IG) este definit de succes,” a declarat Wojciechowski în cadrul unui interviu exclusiv acordat agenției de presă Xinhua, numindu-l „un succes remarcabil obținut în cadrul cooperării sino-europene,” întrucât acesta este, până în prezent, primul și singurul acord bilateral comercial semnificativ în vigoare încheiat între cele două părți.
China și UE au semnat Acordul privind IG la finele anului 2020, cu scopul de a îmbunătăți comerțul bilateral cu produse agroalimentare și pentru a proteja aceste produse într-un mod mai eficient. Anul acesta marchează aniversarea a trei ani de la implementarea acordului.
Lista inițială a IG, în vigoare din 2021, protejează 100 de IG agricole chineze în UE și 96 de IG europene în China.
Wojciechowski a dezvăluit că, începând cu data de 1 martie 2025, sfera de aplicare a acordului se va extinde pentru a include încă 175 de IG din ambele părți, ceea ce demonstrează ambiția atât a UE, cât și a Chinei în ceea ce privește IG.
Anul acesta, în luna aprilie, Wojciechowski a condus în China o delegație formată din 75 de lideri de afaceri europeni, reprezentând companii și organizații agroalimentare din întreaga Europă. Aceștia s-au întâlnit cu mai mulți oficiali guvernamentali chinezi pentru a discuta colaborarea agricolă, inclusiv acordul privind IG.
„Aceasta este cea mai amplă delegație pe care am condus-o în timpul mandatului meu ca și Comisar, reprezentând interesul deosebit al întreprinderilor agroalimentare din UE față de piața chineză,” a declarat Wojciechowski.
Comisarul a precizat faptul că vizita efectuată în China a dat roade, și a lăudat acordul privind IG, numindu-l o abordare avantajoasă pentru ambele părți, care nu doar că stimulează cooperarea agricolă, dar consolidează și turismul și contribuie la protejarea patrimoniului cultural.
Anul trecut, valoarea totală a schimburilor comerciale agroalimentare dintre UE și China s-a ridicat la aproape 23 de miliarde de euro (aproximativ 23 de milioane de dolari), potrivit lui Wojciechowski. Aceste legături comerciale solide în domeniul agricol au generat oportunități de afaceri pentru producătorii de produse cu IG protejată.
Wojciechowski a încurajat părțile interesate să profite de evenimentele, conferințele și expozițiile organizate atât în China, cât și în UE pentru a promova calitățile băuturilor și produselor lor alimentare, pentru a stabili noi contacte și pentru a identifica și alte domenii de conexiune.
„Într-un sens mai larg, IG contribuie la consolidarea relațiilor sino-europene, unindu-ne prin pasiunea noastră comună pentru gastronomie,” a afirmat Comisarul. „Sunt convins că mulți cetățeni chinezi apreciază produsele cu IG din UE, iar, la rândul lor, mulți cetățeni europeni sunt dornici să descopere mai multe produse cu IG din China.”
„În ceea ce ne privește, noi suntem abia la începutul unei cooperări mai profunde și pe termen lung,” a adăugat Wojciechowski.