Miercuri, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că obiectivul principal al vizitei sale la Viena, unde a avut discuții cu omologul său austriac, Gerhard Karner, a fost să construiască “o bază solidă pentru colaborare” și să dezvolte încrederea necesară pentru a atinge obiective comune atât pentru Austria, cât și pentru România, inclusiv în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen.
Declararea sa a avut loc în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul austriac de Interne.
Predoiu a subliniat că discuțiile au fost amicale, dar concentrate pe subiecte serioase. Obiectivul său, precum și al omologului său austriac, a fost să stabilească bazele unei colaborări solide, să rezolve chestiunea Schengen și să construiască încrederea necesară pentru a atinge obiective comune ale ambelor țări, inclusiv în ceea ce privește Spațiul Schengen. El a dorit să evite abordarea în care un ministru solicită altuia, care refuză. Aceasta nu a fost abordarea corectă, a explicat el, făcând referire la rezultatele din decembrie 2022. Predoiu consideră că modul corect de abordare este să identifice problemele fiecărei părți pentru a găsi soluții adecvate.
Predoiu a menționat că scopul său principal a fost să verifice dacă există aspecte critice sau slăbiciuni în modul în care România protejează frontierele sale. El a fost încântat să constate că Austria recunoaște progresele în acest domeniu și că România a excelat în diferite programe legate de protecția frontierelor și cooperarea bilaterală. Predoiu a subliniat că Austria are o problemă cu România și că polițiștii români își fac datoria cu profesionalism la frontieră și în colaborarea polițienească. El a confirmat disponibilitatea de a continua această cooperare.
În plus, Predoiu a afirmat că România va sprijini eforturile Austriei, Comisiei Europene și statelor membre în reformarea sistemului european de migrație și azil și în revizuirea cadrului legislativ privind protecția frontierelor.
În legătură cu întrebarea cu privire la schimbarea poziției Austriei în privința extinderii Spațiului Schengen înainte de alegerile parlamentare din anul următor, Predoiu a declarat că nu îi revine să comenteze aspecte politice ale Austriei și că responsabilitatea sa este să asigure performanța structurilor MAI în gestionarea migrației și cooperarea polițienească. El a reiterat că progrese semnificative au fost realizate în proiectele de colaborare cu Austria și că tratatul european reglementează problema aplicării Acordului Schengen.
“Prin urmare, Comisia Europeană, Parlamentul European, au şi ele rolul lor aici. Suntem conştienţi de acest lucru. (…) România îşi desfăşoară acţiunile diplomatice multilateral, plecând de la aceste premise. De asemenea, suntem conştienţi că regula de drept trebuie aplicată în toate domeniile. România nu va renunţa niciodată la această poziţie, dar, în acelaşi timp, ceea ce cred că trebuie să aducem în plus în joc – mai multă deschidere în a înţelege reciproc problemele şi de a încerca să le rezolvăm împreună şi în cadru bilateral şi în cadrul european. Altfel, vom rămâne prizonierii unui dialog al surzilor. Nu sunt surd, nici orb şi sunt şi foarte dornic de muncă. Vom munci împreună pentru asta, dar asta nu înseamnă că România renunţă la interesele sale, nicio clipă. (…) Ce e important este ca, imediat după de plecăm de aici, să ne continuăm munca şi, într-o zi, o să ajungem şi la rezultate”, a mai declarat Predoiu.