Banca Națională a României susține că „Măsurile fiscale avute în vedere de autorităţi pentru creşterea veniturilor bugetare sunt sursa principală de incertitudini crescute pentru inflaţie.” În același timp, instituția condusă de Mugur Isărescu avertizează că măsurile luate vor duce la încetinirea economiei.
„Actuala perspectivă a inflaţiei este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare“, a transmis luni BNR după şedinţa de politică monetară.
Banca Națională a României (BNR) a atras atenția cu privire la incertitudinile și riscurile majore generate de politicile fiscale și de venituri care vor fi adoptate în viitor. Execuția bugetară din primul semestru al anului a arătat o creștere a cheltuielilor, în special în sectorul public, iar majorările salariale recente au crescut presiunile asupra bugetului. Cu toate acestea, pachetul de măsuri fiscale și bugetare, care ar urma să fie adoptat pentru a consolida bugetul, este încă necunoscut, ceea ce adaugă incertitudini suplimentare.
Avertismentele BNR sunt în contextul în care coaliția de guvernare PSD-PNL are în vedere măsuri pentru a corecta derapajul bugetar din primul semestru, iar aceste măsuri includ creșteri de taxe și introducerea unor noi taxe. În schimb, reducerea semnificativă a cheltuielilor bugetare pare să fie mai puțin luată în considerare.
Aceste majorări de taxe vin într-un moment în care inflația a rămas ridicată în primul semestru, depășind 10%, și economia a încetinit. Introducerea unor noi taxe sau majorarea celor existente ar putea agrava situația economică, afectând negativ PIB-ul. De aceea, banca centrală atrage atenția asupra importanței unei abordări echilibrate și prudente în stabilirea politicilor fiscale pentru a evita potențialele riscuri și instabilități economice.
„Cele mai recente date şi analize indică o creştere modestă a economiei în trimestrele doi şi trei din 2023, şi mai temperată decât s-a anticipat anterior, implicând menţinerea dinamicii anuale a PIB la un nivel relativ scăzut”.
Perspectiva continuării scăderii inflaţiei, în timp ce economia „creşte modest“ (dinamica PIB fiind la un nivel relativ scăzut, după încetinirea peste aşteptări din primul trimestru), iar creditarea continuă să ìdecelereze relativ alert au determinat BNR să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an.