Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare va începe vineri, însă toate partidele și-au dat startul electoral atât prin afișajul în locurile publice, cât și prin lansarea candidaților. Biroul Electoral Central atrage atenția asupra regulilor specifice privind acțiunile și materialele de propagandă permise.
Legea 115/2015 privind alegerea autorităților locale stipulează că, în campania electorală, candidații, partidele politice, alianțele politice și cetățenii au dreptul să-și exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă.
Candidații au acces la utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. Radiodifuzorii publici și privați sunt obligați să asigure reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat și imparțial, putând realiza și difuza doar emisiuni informative, electorale și de dezbatere electorală.
În ceea ce privește candidații care ocupă funcții publice, aceștia au dreptul să apară în emisiunile informative, dar doar în legătură cu problemele legate de funcția pe care o dețin. Este interzisă cumpărarea de spații de emisie în scopul difuzării de clipuri sau emisiuni electorale.
Competitorii electorali pot utiliza în campania electorală, pe lângă afișele electorale, și materiale de propagandă electorală difuzate de mass-media audiovizuală și online, publicitate în presa scrisă, broșuri, pliante, calendare, fluturași și alte materiale similare tipărite pe hârtie.
În ceea ce privește interdicțiile, se remarcă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau de incitare la ură și intoleranță. Mita electorală este sancționată conform Codului Penal, care prevede pedepse cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru cei care corup alegătorii sau primesc bani sau bunuri în acest scop.
Birourile electorale de circumscripție au rolul de a supraveghea desfășurarea corectă a campaniei electorale și de a soluționa plângerile privind împiedicarea unui partid politic, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale sau a unui candidat independent de a-și desfășura campania electorală conform legii.
Campania electorală se va încheia sâmbătă, 8 iunie, la ora 7:00. După încheierea acesteia, este interzisă difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private, precum și prin intermediul unor vehicule special amenajate.